Telefon : +382 20 20 21 20

Uloga, djelovanje i uticaj hormona na kožu

Uloga, djelovanje i uticaj hormona na kožu

33746 Pregleda

Hormoni imaju nevjerovatan uticaj na organizam, a posebno djeluju na kožu, njen blistav  izgled i ljepotu. Oni utiču na aktivnost epidermalnih ćelija i njihovo obnavljanje, kontrolišu apetit, raspoloženje, vitalnost, plodnost, starenje. Mogu da naprave čudo, dajući nevjerovatnu blistavost tenu,kosi, koži uopšte, ali zato i najmanja neravnoteža može da pokrene probleme.

vitrina2Zbog toga je od izuzetne važnosti, znati ulogu i djelovanje hormona u pojedinim slučajevima i, ako je neophodno posavjetovati se sa kozmetičarem ili ljekarom, u zavisnosti od vrste problema.

Mi ćemo se ovdje zadržati na kozmetičkom domenu hormonskog disbalansa.

Periodi pred menopauzu i u toku nje, mogu da naprave izuzetno velike probleme, naročito ženama kojima se,  usporen ili smanjen rad estrogena ili progesterona odražava na kožu, koja se ubrzano suši, na površini postaje tanka, a u dubljim slojevima gubi kolagen i elastin. Samim tim gubi potporu, djeluje opušteno, mlitavo, bez sjaja je, bez tonusa, jednom riječju djeluje uvelo. U ovakvim slučajevima neophodno je brzo reagovati, ne čekati da se proces produbi i napravi nepopravljive promjene kako na koži, tako i na podkožnom tkivu.

Čim se pojave prvi znaci hormonalne neravnoteže, našim klijentima savjetujemo da posjete svog kozmetičara, počnu da koriste preparate specijalno namijenjene za njegu zrele kože sa novonastalim problemima. To bi trebalo da budu biljni preparati (kreme, serumi, maske), koji uravnotežuju kožu, nadoknadjuju joj kolagen, elastin, vlagu i vitamine A, C i, E koji se smatraju najjačim antioxidansima kao i kreme za dubinsko vlaženje.Kreme koje sadrže Biljni ili morski kolagen su idealne.

Hormoni imaju značajan uticaj i na izgled sasvim mlade kože. Naročito u periodu puberteta, čim počnu ubrzano da rade, predstavljaju opasnost za dobar izgled kože. Zbog pojačanog rada hormona, pojačano se luči i masnoća(sebum). Ako mladi ljudi ne obrate pažnju na pojačano izlučivanje sebuma i ne počnu svakodnevno temeljno da ga čiste, već dozvole da se zadržava u porama, još ako se te pore inficiraju, to je prvi korak ka stvaranju akni. Naime, kada se pokrenu seboroične žlijezde i počne pojačano stvaranje sekrecije, tada počinju problemi.

vitrinaAkne mogu da budu zaista veliki problem. Zbog toga morate  prema njima imati savjesan i profesionalan odnos.

Akne nikad ne smijete sami tretirati, već se savjetovati sa stručnjacima za ovu oblast i obavezno poći kod kozmetičara.

I kad prodje period puberteta, i dalje treba održavati savjestan odnos prema svojoj koži kada je u pitanju održavanje pravilnog čišćenja pora i njege. Naročito je važno, porad svakodnevnog čišćenja, koristiti preparate , specijalno formulisane za mladu kožu, koje u sebi sadrže fito_mikro kapsule koje imaju sposobnost da ,,sakupljaju“masnoću i omogućavaju drugim fito sastojcima da vlaže kožu.

U kozmetičkom salonu će vam staviti na lice Maske koje upijaju višak sebuma i pročišćavaju pore. Maske su takodje jako bitne i to tokom dužeg perioda, jer se na taj način sprečava ponavljanje problema.

Lokacija

mapa

Kontakt

Beauty centar Estebel

Bulevar Svetog Petra Cetinjskog 42

81000 Podgorica, Crna Gora

tel:   +382 20 20 21 20
mob: +382 68 20 21 20
mob: +382 67 20 21 20

e-mail: estebel-wb-@t-com.me