Telefon : +382 20 20 21 20

Proljećno sunce

Proljećno sunce

29599 Pregleda

Poslije duge i hladne zime, proljećni dani nam donose posebnu radost. Sunce i lijepo vrijeme nas mame u prirodu, na ulicu, jednom riječju na svjež vazduh. To nam popravlja raspoloženje i daje novu snagu.

OPREZNO SA PROLJEĆNIM SUNCEM

Poslije duge i hladne zime, proljećni dani nam donose posebnu radost. Sunce i lijepo vrijeme nas mame u prirodu, na ulicu, jednom riječju na svjež vazduh. To nam popravlja raspoloženje i daje novu snagu.

proljeceOvo proljeće smo jedva dočekali i ne želim da učinak ovih sunčanih dana pokvarim neprijatnim asocijacijama, već samo da podsjetim, da prolećno sunce može biti i razlog za brigu .Naime, odavno je potvrdjeno, da od trenutka kad počnu lijepi i sunčani dani, sunčevo zračenje je svakim danom sve intenzivnije i to traje do jula i avgusta, kad ono dostiže svoj maksimum. UVA i UVB zračenje u prvim proljećnim danima je najjače, tako da su u ovom periodu prvi neželjeni efekti najizraženiji. U ovom periodu mogu se pojaviti fleke, pjege, opekotine...kao i oni problemi koji su nevidljivi golim okom,kao sto trajno da oštecenje strukture ćelija. Zbog toga, ovih dana moramo svi biti oprezni, a naročito osobe koje imaju osjetljivu kožu, sklonu stvaranju proljećnih pjega i fleka. Osobe koje su se do sada, bez straha, izlagale sunčevim zracima, takodje moraju da budu oprezne, jer dio spektra, koji nesmetano djeluje na kožu, može i na zdravoj, manje osjetljivoj koži da izazove trajne promjene, a da kao posledicu imamo prijevremeno staranje, preveliko isušivanje i dehidrataciju, smanjen tonus i elastičnost kao i prerano stvaranje sitnih bora koje se vremenom produbljuju. Ovo je naročito opasno, jer se u procesu starenja te promjene ne primjećuju golim okom, sve dok ne bude kasno, odnosno, dok se struktura tkiva i ćelija ne poremeti. Tek tada su ti znaci ostarjele kože vidljivi golim okom. Najčešće su to neprijatne fleke i pjege, zatim duboke bore, koje mogu da se jave i kod relativno mladih osoba, već u tridesetim godinama, kad koža  djeluje isušeno, ispošćeno i bez tonusa.Tada su potrebni mjeseci intenzivnih, stručnih, kozmetičkih tretmana, da bi se takvoj koži vratio sjaj i mladalački izgled.

proljece2Pored ovih problema, česte su i keratoze(prekancerogene  promjene) koje mogu dovesti do neželjenih promjena, pogotovo u kombinaciji sa hemikalijama i kozmetičkim preparatima sumnjivog hemijskog sastava, koje mogu da izazovu jako nepriatne i burne reakcije na koži.Njihovom upotrebom može da dodje do oštećenja potporne mreže vlakana kolagena i elastina, zidovi površinskih krvnih sudova mogu da popucaju i stvore vidljive promjene koje se kasnije jako teško uklanjaju.

Zato poruka našim čitaocima; uticaj sunca će se osjetiti onoliko koliko je koža spremna da se brani i koliko je mi štitimo. Ako je koža starija i u ranijem periodu se dosta izlagala sunčevim zracima, ako ima više promjena i ako su prisutni nasljedni faktori, utoliko mora više da se štiti. Pri izlaženju na sunce, obavezno je svakodnevno koristiti kreme sa visokim zaštitnim faktorom.

Lokacija

mapa

Kontakt

Beauty centar Estebel

Bulevar Svetog Petra Cetinjskog 42

81000 Podgorica, Crna Gora

tel:   +382 20 20 21 20
mob: +382 68 20 21 20
mob: +382 67 20 21 20

e-mail: estebel-wb-@t-com.me